Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

124 години от рождението на патрона на училището

15.01.2019  |   Новини
          124 години от рождението на своя патрон отбелязва днес  Средно училище   „Гео Милев.”- Варна.  Празникът започна с поднасяне на венец пред бюст- паметника на поета в двора на училището. Традицията се спазва всяка година, така  учениците показват своята почит и преклонение пред паметта на поета и литературното му наследство. Все повече са учениците, които по своя инициатива носят цветя, за да украсят паметника.
          Дните преди  рождената дата на Гео Милев са посветени  на неговото творчество и живот. Учениците пишат стихове за поета, рисуват негови портрети,  а най-малките преписват  и илюстрират негови стихове.
           Във фоайето на училището е подредена изложба от ученически творби. Най-често се вижда нарисуван  емблематичния  образ на поета- лицето  с кичур коса, който покрива едното око.Учениците са изработили   картички с неговия портрет, тефтерчета с мисли на поета, табла със снимки и  много информация за неговия живот и творчество.
           В празничния ден  всички класове  ще проведат тържествен час на класа посветен на  Гео Милев. Децата сами избират как да представят своя патрон – да споделят информация, да прочетат негови стихове или стихове посветени на него, да поговорят за своето отношение към поета. 
           Трета година на  този ден  учениците  от VІI до ХІІ клас  отбелязват празника с посещение на театрален спектакъл. Те ще гледат   „Криворазбраната цивилизация” на Д.Войников в Драматичен театър „Стоян Бъчваров”.
           Утре в училището  ще се състои тържествен концерт и награждаване с грамоти на най-изявилите се през годината ученици, които  са се класирали на призови места в състезания, турнири и фестивали.

МЕДИИТЕ:

https://petel.bg/Otbelyazaha-124-godini-ot-rozhdenieto-na-Geo-Milev-vav-Varna--snimki-__299049

https://www.varna24.bg/novini/varna/124-g-ot-rozhdenieto-na-svoya-patron-otbelyazva-dnes-SU-Geo-Milev-842091

http://dnesplus.bg/News.aspx?n=868442&fbclid=IwAR2_ltoIaaQP6HOmoK5qs1CeUcCjTlkHKb6uzyk_lU4fcC8wE2VudPBS2vU